Илияна Йотова: България има нужда от стабилно правителство със стабилна обществена подкрепа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Хората не харесват начина, по който живеем. Не харесват начина, по който се управлява българската държава, искат по-значимо участие във взимането на решения по важните въпроси, които предопределят общото ни бъдеще. Не харесват това, че във всички класации България все е на последните места. Хората искат промяна, така коментира прессъобщението на Президентвото от днес, озаглавено "Промяна на управленския модел и оздравяване на отношенията между гражданите и държавата предлага Стратегическият съвет към президента" в "Още от деня" вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Тя призова на предстоящите парламентарни избори с гласа си да направим тази промяна.

На въпрос към кого е насочено прессъобщението, Илияна Йотова беше категорична, че няма по-добър и достоверен адрес от българските граждани.

По повод на това, че в изводите на документа се казва, че са необходими конституционни и законови промени, което е свързано и с изтичащия мандат на президента, Илияна Йотова обясни, че от институцията смятат, че времето ще стигне. На въпрос защо тези промени все още не са обявени, тя изтъкна две причини.

Първата е, че беше направен много нелеп опит да бъде вкаран проект на нова конституция, който получи съответното отношение на българското общество, но и на международните партньори на България - най-вече на Венецианската комисия.

"Не се притеснявам да нарека този опит гавра с българската конституция, защото не мога да нарека по друг начин проекта, който се пише на коляно, зад който не застана нито една юридическа общност. Както и документ, в който човешките права са най-отзад, а преамбюлът се пише, след като се напишат останалите текстове.  В тази атмосфера, начинът, по който управляващото мнозинство подходи към промяната на българската конституция, беше обиден, за да може и президентът да представи своя проект", открои тя.

Втората причина е, че се надяваме след едни добри избори - прозрачни и честни, ще има стабилно мнозинство и стабилно Народно събрание, стабилно правителство, с които да могат да се проведат разумни, достоверни и резултатни дискусии за промяна в българската конституция.

Илияна Йотова каза, че проучванията на социологическите агенции показват, че 6 партии ще влязат в следващия парламент. Тя подчерта, че в процеса по съставяне на правителство ролята на президента ще бъде много голяма. Предстоящите консултации трябва да бъдат направени много разумно и компромиси ще има, "защото България има нужда от стабилно правителство със стабилна обществена подкрепа". По думите й колкото по-разнообразен бъде следващият парламент, толкова по-стабилно ще бъде правителството.

Илияна Йотова подчерта, че в отиващия си мандат на това Народно събрание е станало ясно, че Президентството и управляващите няма как да имат пресечни точки. "Ние имаме друг поглед и друга философия за това как трябва да се управлява страната. Институциите се правят от хора, от политически програми. Очевидно ние не можахме да намерим пресечна точка."

Вицепрезидентът коментира консултациите с политическите партии при президента преди обявяването на датата за парламентарните избори и заяви, че СДС не е била пренебрегната при тези разговори от държавния глава. "Може би оценката на ГЕРБ към собствения им коалиционен партньор - СДС, е такава, че не са счели за необходимо да ги поканят в делегация си по време на консултациите".

Тя обясни още, че на разговорите са поканени партиите, които имат най-голям шанс да влязат в следващия парламент, според социологическите проучвания, и партии, които са имали активна позиция и са давали препоръки и идеи към президентската институция.

Единствено партия ГЕРБ и една астроложка не са доволни от датата за изборите, каза Илияна Йотова.

Вижте във видеото какво още каза в студиото на "Още от деня" вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад