Илияна Йотова: Крайно време е ние да прекратим с т.н. "yes" политика и да отстояваме своята политика

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не за първи път се случва поругаване на гробове на български войници в Република Северна Македония, това е една много дълга сага, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в "Още от деня". Тя припомни, че още през 2010 година не само у нас, а и в Европейския парламент българската делегация много остро е поставила този въпрос, имало е и мисия в РСМ, в която са участвали и представители ан други национални делегации. 

"Тогава имаше половинчато обещание на властите там, че тези безобразия ще бъдат прекратени. За тези толкова години съдбата на войнишките паментници в републиката съвсем не се е променила, с едно малко изключение - ако не ме лъже памеетта, беше направено едно малко изключение за полк. Каварналиев, но толкова", отбеляза Йотова. 

И подчерта, че провокациите са продължили, само преди няколко дни на мястото на плоча на български войводи е била сложена нова с различни имена, написани по различен начин - опит за пренаписване на историята.

"Не са един и два сигналите до нашата институция, до президента, до мен, за това че под благовидния предлог за реставрация на различни църкви се изтриват старобългарски надписи. Няма как да останем безучастни и безмълвни пред такива провокации и това е едно от най-сериозните доказателства пред нашите европейски партньори", заяви вицепрезидентът и беше категорична, че България е в правото си на тази твърда позиция, която заема напоследък. 

Въпросът за членството в ЕС на РСМ не е само български, само балкански, той е общоевропейски, тъй като става въпрос за политическото разширяване на Съюза - една тема, която доста дълго време е на европейската маса, която, за съжаление, не е намерила своя консенсус.

"Но тъй като в изминалите дни някои наши политически опоненти в тази кампания твърдят, че позицията на президента, изразена съвсем наскоро в словенската столица, едва ли не е лозунг, длъжна съм да им кажа, че когато защитаваш българския интерес, това не е лозунг, това е израз на суверенитет, това е израз на българския интерес и крайно време е ние да прекратим с т.н. "yes" политика да казваме всичко това, което се диктува от европейски институции или мнозинството в Европа и да отстояваме своята политика, Затова президентът беше толкова твърд в своето изявление и в срещите, които индивидуално имаше с г-жа Меркел, с фон дер Лайен, с Шарл Мишел. И тази линия ще продължи и занапред", подчерта вицепрезидентът Йотова.

Какво още каза тя - вижте във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад