Илко Семерджиев: Знам, че няма да бъда избран за депутат, но зная, че в това време трябва да говоря

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Аз бях безпартиен, когато бях в правителството на Иван Костов, сега също съм безпартиен, но винаги съм бил свързан със СДС, получих покана от председателя на СДС и откликнах на нея, защото не мога да не помогна на тези, с които съм бил назад в годините", така Д-р Илко Семерджиев коментира кандидатурата си за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС в МИГ Пловдив.


Според него, 10-ото място в пловдивската листа е напълно неизбираемо място. "Аз се чувствам длъжен да дам няколко знака за дясномислещите хора, и смятам, че в процеса на кампанията ще съумея да го направя. Аз съзнавам, че няма да бъда избран, но зная, че в това време трябва да говоря", коментира позицияти си в листата д-р Семерджиев.


Д-р Илко Семерджием коментира и пандемията. "Пандемията почти затихва, смъртността намаля драстично, но има една особеност която трябва да се отчете. Ние сме в очакване на нова зима и евентуално на четвърта вълна, и трябва да се подготвим добре за нея. Основното нещо, което трябва да се знае е, че единствената сериозна подготовка е ваксинацията. Много е важно да кажем, че периодът до октомври трябва да бъде пълноценно използван, да достигнем до 50 000 ваксинирани на ден", заяви д-р Илко Семреджиев.  


Разформироването на националния оперативен щаб д-р Семрджиев коментира като обосновата преценка. "НОЩ не беше към министъра на здравеопазването, а към министър-председателя, който се е нуждаел от такава експертиза. Фактът, че се назначава такъв орган и се иска неговата медицинска професионална експертиза, означава отговорност", смята д-р Семерджиев.
 

Относно освобождаването на проф. Кантарджиев, д-р Семерджиев заяви, че разбира, че за него това е един тежък момент, защото е бил всеотдаен по време на пандемията. Той разбира обаче и решението на служебния министър.

"Тези емоциии трябва да бъдат успокоени. При всички случаи проф. Кантарджиев се нуждае от признание на неговия труд и аз му благодаря", каза още той.


По отношение на управлението на здравната криза, д-р Семердижев изрази мнение, че това е бил много тежък момент, който е объркал целия свят. "Винаги може да намерим грешки в управлението, аз самият съм споделял такива, но не публично, давал съм съвети и на министър Ангелов", заяви д-р Семерджиев.   


На въпроса кой е най-големият дефицит на здравната система в момента и какво трябва да се промени, д-р Семерджиев, заяви, че здравната реформа е била направена още под ръководството на Иван Костов, в чийто кабинет д-р Семерджиев беше министър на здравеопазването. Според него, сега трябва да се акцентира върху общественото здравеопазване.

 

Той също така каза, че сега системата е "обраснала" със законови доплащания, които са достигнали до 48% от общите плащания на здравеопазването. Според д-р Семерджиев, това означава, че трябва да се вдигне здравната вноска поне на 10%.

 

"В системата ще влязат поне още милиард и половина до два, което означава, че частните плащания че бъдат ограничени до минимум, и можем да се върнем само към потребителските такси и това е нещо, което нашата коалиция смята да въведе, и това ще бъде част от предизборната полатформа на ГЕРБ-СДС. Ние ще се върнем към онези рационални решения, които бяха предприети при голямата реформа на здравеопазването от 1997- 2001 година от СДС", заяви още д-р Илко Семерджиев.

 

Разговорът може да видите във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад