Има ли риск от конституционна криза?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има ли политически проблем при казуса с конституционните промени за служебния кабинет коментираха в "Още от деня" политолозите проф. Румяна Коларова и доц. Татяна Буруджиева. 

"Въпросът е как ще се институционализира, каква практика ще се установи на основата на тези текстове, които са приети", отбеляза проф. Коларова.

И според доц. Буруджиева текстовете тепърва трябва да проработят, няма практика и това създава напрежение, включително и през тези, които трябва да я създадат - и президента, и тези, които ще бъдат номинирани. Проблеми тя вижда и в самите текстове - няма яснота във времевата рамка. Има проблем и при избора на министър-председател - да не е политически обвързана фигура, а всъщност тези висши държавни длъжности се избират от парламента. И избраните, според промените в конституцията, не могат да се върнат на предишните си позиции.

"За мен това е най-положителната страна, че хората, които ще бъдат в служебното правителство, да се надяваме, че няма да бъдат няма да бъдат секретари на президента и в администрацията на президента, защото това означава точно, че те не са независими", подчерта проф. Румяна Бъчварова.

Вижте целия коментар на политилозите във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад