Инициативата "Три морета" - цели и приоритети

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Президентът Румен Радев и България са домакини на инициативата "Три морета". Тя бе подета през 2014 г. от Атлантическия клуб и централни европейски енергийни партньори от Полша. Какво представлява тази инициатива, за която като че ли малко се знае в нашата страна? За това разговаряхме в "Денят започва" с Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб, и журналиста Огнян Дъскарев.

Инициативата служи като платформа за активно икономическо и инвестиционно партньорство и инструмент за привличане на инвестиции към Централна и Източна Европа в транспортната, енергийната и дигиталната инфраструктура.

Елена Поптодорова припомни, че през 2014 г. Атлантическият съвет на САЩ, съвместно с европейски експерти, подготвиха доклад, наречен "Завършването на Европа". "Този доклад най-общо каза очевидното - големите различия, които се увеличават, вместо да се намаляват, между западната половина и източната половина на континента", каза още тя.

Поптодора допълни, че след това Полша и Хърватия подхванаха тази тематика на европейски терен, за да се стигне до създаването на "Трите морета". Това ентусиазира 12-те държави по бреговете на Балтийско, Черно и Адриатическо море. "А с участието на гръцкия президент вече може би поглеждаме и към четвърто море - Егейско", отбеляза тя.

Огнян Дъскарев посочи, че през 2017 основният подтик на Триморието беше даден от президента Тръмп. Тръмп произнесе историческа реч, в която призова: "Ценете свободата!" През юли 2017 година президентът Тръмп спомена България поименно и предложи на нашата страна втечнен американски газ, зда да се отървем от руската енергийна зависимост.

По думите на журналиста при управлението на Байдър САЩ са отстъпили донякъде от това, защото Байдън отмени санкциите срещу "Северен поток" 2, който се поддържа и от Германия. За мен е необяснимо защо сегашното американско управление отмени тези санкции, като през февруари тази година държавният секретар Блинкен изрично каза, че те ще продължат, дори ще се разширят срещу Русия във връзка със "Северен поток 2". Байдън изненадващо ги отмени и за мен това е отстъпление от Tриморието, така че не знам доколко е мотивирана Америка да подкрепя Триморието.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад