Интелектуалците, артистите и войната

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Войната през погледа на интелектуалците - тяхното мълчание, тяхната позижция и реакцията на хората, призвани да бъдат духовен стълб на своите общества.

По темата в Култура.БГ разговаряме с проф. Георги Каприев и оперната прима Александрина Пендачанска. 

Според пропагандата на руските официални медии директно се говори за два свята - за новия и за стария. Новият свят е тази путинова Русия, заедно, според тях, с Китай, Индия и т.н., той трябва да разруши и унищожи стария, а старият свят сме ние, коментира проф. Каприев.

"И сега трябва да разберем какво е старото на стария свят и с какво вредим. Старото на стария свят е, че той се гради на право, на правни принципи, на справедливост, изповядва свобода. И те стават вече вредни. Добре е да поговорим за това как става възможно те да бъдат гледани като вредни", отбеляза Каприев.  

И в противовес на официалната пропаганда в Русия текат страхотни протести. Над 1000 учени са подписали абсолютно заклеймяващо войната писмо. Против войната се обявяват журналисти, медици, артисти, отбеляза професорът.

Александрина Пендачанска коментира думите на диригента Валерий Гергиев, че изкуството е над политиката: "Не можем да говорим за каквато и да е политика, когато говорим за една откровена диктатура!"

И припомни как Бетовен скъсва първата страница на третата си симфония с посвещение на Наполеон, когато той се обявява за император, и я нарича "Ероика". 

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад