Инж. Мартин Георгиев: Дефицитът на НЕК би могъл да бъде стопен за 7-8 години

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основната част от електроенергията, която се произвежда у нас е с местни ресурси, които от една страна имат невисоки разходи в сравнение със световните пазари, а от друга страна гарантират сигурността на снабдяване, тъй като не зависим от вносни ресурси и настоящата геополитическа ситуация в света не иоказва съществено влияние върху производството на електроенергия в България. Затова е цената на тока, който се произвежда у нас, не може да се каже, че е висока, това каза в "Още от деня" изпълнителният директор на НЕК инж. Мартин Георгиев.

Инж Георгиев обясни, че в момента централата "Цанков камък" не функционира. Работи се по отстраняване на повредата. ВЕЦ-ът не работи от 17-18 дни. Това не е довело до пропуснати ползи, допълни той. Отбеляза, че централата ще е в изправност и ще работи в следващите дни, когато ще има нужда.

Той обясни, че електроенергията, която се изнася от свободния пазар, се търгува на борсата, където цените са пазарни. Цените, които плащат износителите, за да закупят електроенергия и да я изнесат, са същите, които заплащат и потребителите в страната.

"Износът е много полезен, особено в настоящата ситуация за българската енергетика и за финансиране на системата за подпомагане на потребителите, тъй като България има излишъци от електроенергия."

Инж. Георгиев каза още, че дефицитът, който има НЕК е трупан в продължение на 10 години в резултат на регулаторни решения. В момента един от основните приоритети на ръководството е да бъде намалена задлъжнялостта чрез успешното участие на свободния пазар. Прогнозира, че този дефицит може да бъде стопен за 7-8 години.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад