Ирена Анастасова: БСП не се влияе от олигарси и посолства, а защитава интересите на България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В дневния ред на днешния пленум на БСП не е предвидено да се обсъжда съдбата на тримата министри в служебния кабинет, които са част от левицата  - Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев. Това съобщи в студиото на “Денят започва” Ирена Анастасова – заместник-председател на БСП.

"Ако бъде поставен въпросът на заседанието на Националния съвет, може би ще бъде обсъден, но не предвиждаме такова нещо", увери тя.

Анастасова припомни, че според устава на партията, това е казус, по който Националният съвет трябва да се произнесе.

“Това досега се случваше, сега не се случи. Колегите, които приеха участието си като министри в служебния кабинет, избраха своето поведение и своя път. Логично е, че бидейки служебни министри, тези колеги няма как да участват в кампанията, няма как да помогнат на БСП и да се включат активно в предстоящите избори. Те явно са направили този избор - да не помогнат на партията в този момент, което, лично аз смятам, че не е редно. Ако те бяха попитали Националния съвет или Изпълнителното бюро, както направи Янаки Стоилов, когато беше служебен министър на правосъдието, не мисля, че НС и ИБ щяхме да кажем “не”. Това е техен начин на поведение, което говори за отношението към задачите, които трябва да изпълнява нашата партия и сложната ситуация, в която се намираме”, коментира заместник-председателят на БСП.

По думите ѝ на партийния форум социалистите ще трябва да определят формулата, с която БСП ще се яви на предстоящите избори, коалициите, възможните съюзи преди изборите с останалите политически формации, както и правилата и критериите, по които ще се номинират кандидати за народни представители, за да може партийните структури по места да започнат подготовка за изборите.

На въпрос за конфронтацията между БСП и президента Румен Радев Анастасова заяви, че е имало индикации за настъпващия разрив още миналата година - нещо, в което трудно са повярвали не само членовете на социалистическата партия, а и политически анализатори. Тя допълни, че като човек е огорчена, защото докато от БСП са се опитвали да направят и невъзможното, за да се състави редовно правителство, "на "Дондуков 2" тихо и кротко са седели и са подреждали министерство по министерство, всички кадри”.

"Този бой от всички страни, включително от президентската институция и от други партии е основно по БСП. Аз не знам друга партия да е концентрирала върху себе си толкова огън", каза Анастасова и допълни: “Основното, което провокира господин Радев е, че сегашното ръководство на БСП не се влияе нито от един, нито от друг олигарх, нито от едно, нито от друго посолство. Аз съм убедена, че ръководството на БСП и председателят на партията Корнелия Нинова поставят на първо място интересите на България и след това интересите на БСП и интересите на който и да е било друг. Това е единствено правилното поведение, за да разрушим наистина досегашния модел в страната.“

Какво още каза заместник-председателят на БСП вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад