Искра Михайлова: Трябва да има редакция на Плана за възстановяване и устойчивост

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За съжаление страните членки на ЕС се опитват да решават икономическите въпроси самостоятелно, но опитът ни показва, че това не е най-успешният вариант. Що се отнася най-вече до пандемическата криза, вече знаем, че отделните опити са обречени на неуспех, много по-добре е да бъдат обединени усилията на страните членки. Това каза Искра Михайлова - евродепутат от ДПС в предаването "Още от деня".

"Покрай изборите пропуснахме в България да отбележим факта, че Европейската комисия излезе със специално съобщение, което включва варианти на реакции, възможности. Даде възможности на страните членки да се ориентират и да видят кое работи най-добре за тях", заяви Михайлова.

Тя каза още, че следващата седмица ще има среща на министрите на енергетиката заедно с комисар Кадри Симпсън.

"Аз ще водя подготвителната среща на министрите от "Обнови Европа". Мерките са като се започне на европейско ниво - обединени доставки на газ, за да се преодолее качването на цените на газ, обединени доставки, които ще доведат до намаляване на цените, като се мине през национални схеми за подпомагане на бизнеса. И най-накрая се достигне до схеми за подпомагане на отделните домакинства. България все още не е определила какво е енергийна дейност. В Плана за въстановяване и устойчивост се планира да се изработи стратегия за определяне на значението за определяне на енергийна бедност. Така много трудно бихме могли да подпомогнем хората, които ще имат нужда сега от директни помощи. Групата на ДПС ще подкрепи стратегията, когато става дума за мерки, които биха облекчили живота на българските граждани", каза още Искра Михайлова. 

Според нея бюджетът, който Европейският парламент е гласувал за 2022 г. е най-луксозният бюджет. 


"Парламентът успя да наложи своето виждане за увеличаване за бюджета по ключови програми като "Хоризонт Европа" за научните изследвания, програмата "Здравеопазване", която ще подпомогне набавянето на ваксини. Вътре в бюджета влиза и разпределението на средства между страните-членки за изпълнение на оперативните програми по структурните фондове. България като че ли няма много да се радва на този бюджет. Тъй като нашият План не е одобрен, тоест ние не можем да очакваме плащания по него, оперативните ни програми не са договорени. И отново се връщаме на вътрешно-политическия дневен ред, необходимо е правителство", коментира Михайлова.

"България няма да загуби средства, просто няма да ги получи. Необходимо е страната да бъде проактивна, за да може да се включи в тези процеси", смята евродепутатът.

Михайлова каза още, че в момента Европейският парламент работи по голям законодателен пакет от 14 законодателни досиета, който определят политиката на ЕС във връзка с намаляването на емисиите с 55% към 2030 г. "Взимането на решения за мините и въглищните централи е много важно и изисква бързо решение с всички придружаващи го социални мерки", допълни още Михайлова.

Това което я смущава в Плана за възстановяване и устойчивост на България е, че той отговаря на базовите изисквания, но обръща голямо внимание на подготовката на стратегии, планове, на инвестиране в нови административни структури. Михайлова смята, че трябва да има редакция на плана. 


"Загубихме една година, вече се чудим как да подкрепим бизнеса. Колебаем се между една позиция и друга", допълни още Искра Михайлова. 

 

Вижте разговора във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад