Ивайло Калфин: Много неприятно е, че влизаме в дневния ред на ЕП с тема, която е негативна за България

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За първи път ще има дебати за България в Европейския парламент, които ще бъдат последвани от резолюция - този документ няма законодателна стойност, той ще изрази мнението на мнозинството в ЕП, поясни бившият външен министър и евродепутат Ивайло Калфин в "Още от деня".

Ивайло Калфин: "Ако се приеме тази резолюция, която беше гласувана в комисията "Граждански права", всъщност важното е, че Европейският парламент променя мнението си от преди година, че България е готова и препоръчва да се премахне механизмът за мониторинг върху правосъдие и вътрешни работи."

Според Ивайло Калфин е много неприятно, че ние влизаме в дневния ред на Европарламента с тема, която е негативна за България и от тук нататък започват партийните боричкания. ЕП е политически орган, не е експертна група и очевидно ще има политиочески различия. Прави впечатление, че един от организаторите на този дебат - Радан Кънев - няма да получи време за изказване от ЕНП, което значи, че там ще има защита към позицията на ГЕРБ.

15 години получаваме доклади, в които се казва, че е направено нещо положително, има и още да се прави, ние 15 години казваме: "това е много положителен доклад, много обективен, ние знаем какво да правим", в един момент трябва да го направим. Не можем да очакваме Брюксел да ни реши проблемите с корупцията, със свободата на медиите, това трябва да реши българското общество, отбеляза Калфин.

"За мен е изключително неприятно, че ЕП ще се занимава с тази тема, това за пореден път слага България в една изключително неприятна класация", заяви Ивайло Калфин. И това, че премиерът ни няма да присъства там, за да защити своята позиция, което оставя едно чувство, че липсват аргументи. Този доклад ще ни остави горчив вкус, заяви бившият външен министър.

Какво още каза Ивайло Калфин вижте във видеото.