Иван Гарелов: Партиите трябва да се научат да вярват на другия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Най-опасното е, че демокрацията в България започва да губи почва. Хората все по-малко вярват, че демокрацията може да реши нашите проблеми. Все повече се говори против многопартийната система, това заяви в "Още от деня" журналистът Иван Гарелов.

"Този път няма месия и мисля, че изходът трябва да дойде от самите политици, от самите партии, които ще участват. Те трябва да знаят, че това е крайната бариера, след която те повече няма да имат почва".

По думите му в самите партии започват да текат нови процеси, а също и между самите партии. Започва едно прегрупиране. Започва да се говори за неочаквани комбинации.

В следващия парламент трябва на всяка цена да се направи правителство, независимо от компромисите, които партиите ще направят. Политиката е игра на компромиси. Партиите трябва да разговарят.

Много е лесно вината за несъставяне на кабинет да бъде хвърлена върху Слави Трифонов. Излизат обаче някои подробности, които показват, че вината е обща на протестните партии. Те трябваше взаимно да намерят пътя към себе си.

По думите му "Има такъв народ" не са се отказали да се борят да спечелят изборите и да постигнат успех със съставянето на правителство, друг е въпросът дали ще успеят. Той допълни, че очаква от Слави Трифонов да извади нови имена в бъдещите листи, като предположи, че самият Трифонов няма да се кандидатира за депутат.

Относно евентуалния нов проект на Кирил Петков и Асен Василев, той каза, че малко се съмнява във водачите на този проект. "Притеснява ме начинът, по който се саморекламират - малко по американски. Трябва да са по-съдържателни".

Гарелов смята, че президентът подкрепя този проект, защото така ще има и една партия вдясно, която ще подкрепи пък него. "Той не иска непременно да засегне БСП. Търси свои интереси."

Според Иван Гарелов в новия служебен кабинет няма да има големи промени, тъй като министрите от предишния вършеха работата си.

Иван Гарелов прогнозира, че тези избори ще създадат объркване сред избирателите и ще са изпитание за тях.

По думите на Иван Гарелов национален лидер се ражда рядко и освен това се изгражда трудно в много изпитания. За България такива бяха Петър Дертлиев, Стефан Савов. "Желю Желев за мен си остава един национален лидер". В момента в страната ни няма такъв лидер.

В заключение Гарелов посъветва партиите да покажат великодушие и да се научат да вярват и в другия.

Вижте целия разговор във видеото.