Иван Гешев скъса оставката си, призова Сарафов да си я подаде

Предаване: 100% будни, 15.05.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Като главен прокурор съм работил само и единствено за България, за българските граждани и тяхната сигурност. Може да съм допускал грешки и това е нормално, може да съм казал нещо непремерено. Ще довърша мандата си, Сарафов трябва да прецени дали морала му, ако има такъв, бих го насочил да си подаде оставката предвид предателството към българската прокуратура. В случай, че не го направи утре ще внеса искане за отстраняването му от Висшия съдебен съвет", заяви Иван Гешев и демонстративно скъса оставката си и я хвърли на земята.

По думите му вчера е бил поканен до 10 часа днес да подаде оставка, било е споменато семейството му. Ако не подаде оставка, ще бъде натиснато "enter" и да бъдат публикувани клипове. Гешев каза, че не се страхува.

"Не знам дали съм смел, но винаги правя неща, които смятам за правилни. Опитах се още от началото на мандата си да променя каквото мога, да подобря сигурността на хората, с битовата и организираната престъпност. Европейската комисия заяви, че този проблем е решен. Появиха се и разследвахме дела за тероризъм, продължихме с олигарси, които се смятаха за недосегаеми и сега се крият в Дубай, Сърбия, пазени вероятно от Русия", добави главният прокурор.

Той коментира, че поради тези причини прокуратурата е била атакувана безогледно. Страната ни живее в олигархичен модел, заяви Гешев.

"Лицето Борислав Сарафов, който каза, че политиката трябва да излезе от прокуратурата, аз съм съгласен и сега е моментът. Политиката се опитва да ръководи прокуратурата в интерес на користните си интереси, сега го прави безобразно и брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности като върховенството на закона и правовата държава, повечето политици нямат елементарен морал. Преди месеци получих предложение, завоелирано, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик в Израел или в Турция, да имам политическа кариера евентуално в неговата партия, не го взех на сериозно и явно тогава е започнала организацията на всичко това, което виждаме", коментира Иван Гешев.

Той подчерта, че опитът за атентат е бил шок за него.

"Смятам, че това е целенасочен опит да бъда убит. Дали това е така ще покажат експертизите, към разследването ще се включат международни партньори и истината за това ще излезе наяве. Това, което се случва, е покушение срещу върховенството на закона и опит за овладяване на съдебната система в противоречие с всякакви европейски ценности. Опит да се измести фокусът от атентата срещу един главен прокурор на страна от Европейския съюз в друга посока", заяви Иван Гешев.

Изрази надежда Борислав Сарафов да не е още дълго негов заместник и директор на Националната следствена служба.

Изявлението на Гешев е в присъствието на четирима от заместниците му. Липсва само петият заместник - Борислав Сарафов.

На изявлението присъства и градският прокурор на София Илияна Кирилова.

По закон именно СГП е компетентна да разследва лица с имунитет (магистрати, депутати и министри).

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад