Иван Хиновски: Целта на България трябва да е 1/3 тръбен газ, 1/3 азерки, 1/3 втечнен газ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Прекалено крайно е становището, че ние не можем без тръбен газ. Българският енергиен и минен форум предлага миксиране на дългосрочни договори за 50% и останалото - спот пазари и азерски газ. Това е една база за сигурни доставки на природен газ. Това каза в празничното издание на “Денят започва” енергийният експерт Иван Хиновски.

Според него разговори с “Газпром” трябва да бъдат проведени, защото имаме действащ договор и не са предприети действия от наша страна да бъде прекратен. В него има клаузата “взимаш или плащаш”, която може да бъде активизирана от руската страна във всеки момент.

“В момента водим преговори за втечнен природен газ, в същото време разчитаме и на азерски газ. Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ и тук е мястото на енергийната комисия”, подчерта Хиновски.

Той допълни, че все още не е убеден, че България може да се откаже напълно от руския газ. Добре е да се подсигури дългосрочен договор за втечнен газ, но много зависи каква ще е цената, отбеляза енергийният експерт.

“Втечненият газ има ниски цени през лятото, но през зимата, когато расте потреблението, неговите цени също се покачват”, допълни той.

Според него България не е направила грешка като се отказа да плаща на “Газпром” в рубли, но сега трябва да изчака преди да предложи нови преговори за руски газ. За него “разковничето е първите доставки на втечнен газ да реализираме на цени по-ниски от цената на “Газпром”.

“Тогава ще видите съвсем друга позиция на “Газпром”, прогнозира Хиновски.

По думите целта на България трябва да е “1/3 тръбен газ, 1/3 азерки, 1/3 втечнен газ”.

Какво още каза енергийният експерт вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад