Иво Христов: Братоубийствените борби в БСП не са принципни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според проф. Иво Христов фундаменталният проблем на БСП е, че невинаги изразява интересите на своите избиратели.

"Намирам конфликтите в БСП за пагубни. Очевидно партията пречи на много хора. Сегментът на социалистическата партия е достигала от 500 хиляди до 900 хиляди. Очевидно, това политическо пространство пречи и някой иска да го вземе. Поради това са тези концентрични атаки. Не казвам, че няма оправдани обективни причини за това", каза проф. Христов в "Още от деня".

"БСП 4 години беше подлагана на пълен остракизъм. Сега има новоизобретени борци срещу бойковизма и други такива режими, но много хора забравиха как търпяхме всички удари на властта", допълни той.

Професорът не смята, че счетоводителският тип социализъм, който се изразява в това да се взимат пари и да се дават другаде, е смисълът на социализма.

"БСП загуби много сериозна инерция от онова ниво, което имаше след президентските избори. Това се случи поради ред причини - социалистическата партия трябваше да бъде по-настъпателна в своите искания. Там, където се налагаше, можеше да не дава този комфорт, който даде на бившите управляващи", заяви той.

По повод широката коалиция, която БСП прави, Христов коментира, че е нормално левите хора да се обединяват.

"Редовият социалист си задава въпроса дали пътят към кариерата се изразява в това да напуснеш БСП, когато тя е била в тежък момент, да ругаеш партията и в резултат на което да се върнеш на бял кон в изборни позции", изясни Христов.

Гостът допълни: "Смятам, че братоубийствените борби в БСП не са принципни. Причините са лични и биографични".

"БСП, за да оцелее като партия, трябва да задейства своите имунни механизми за защита. Тук не става въпрос за главата на Нинова или на някой друг. А дали социалистическата партия ще има или не, защото ако тя се срине на 3-то или 4-то място, това ще означава началото на нейния край", сподели той.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад