Изгубени илюзии

"Звукът на скандала е във въздуха, трябва да се научиш да го чуваш"

Държава: Франция, Белгия
Година: 2021
Времетраене: 150 минути
Гледайте по БНТ 2 на: 04.08.2024, 20:30
Изгубени илюзии
За продукцията

Драма

По роман от цикъла "Човешка комедия" на Оноре дьо Блазак

Режисьор: Ксавие Джаноли

В ролите: Бенжамен Воазен, Сесил дьо Франс, Венсан Лакост, Жан Балибар, Андре Маркон, Жерар Депардийо и др.

ФАБУЛА

"В името на лошата вяра, фалшивите слухове и добрата реклама, те покръстваме като журналист".

Млад провинциален поет пристига във френската столица с тайна любовница и с големи писателски очаквания, но това е само началото на големите илюзии.


През първата половина на ХІХ век Париж е място на слава, интриги, любов и сметки, на които не всеки може да издържи - някои се отказват още с пристигането, други се опитват да се впишат в статуквото, което съвсем не е безобидно и безплатно. От двамата тайни любовници, пристигнали в Париж, единият остава, другият се връща и това не е краят...

ФИЛМЪТ


Филмът "Изгубени илюзии" е по романа "Един пораснал мъж от провинцията в Париж" и е подзаглавието на трилогия в раздел "Сцени от провинциалния живот" от томовете с "Човешка комедия" на Оноре дьо Балзак.

"Човешка комедия" на Балзак е в 24 тома и събира романи, новели, разкази и есета, разделени тематично на:
"Сцени от личния живот"
"Сцени от провинциалния живот"
"Сцени от Парижкия живот"
"Сцени от политическия живот"
"Сцени от военния живот"
"Сцени от селския живот"

*"Изгубени илюзии" е заглавието на трилогия в VІІІ том от раздел "Сцени от провинциалния живот", но се появява и като анонс за ІV том през 1833 година.

Томовете "Човешка комедия" събират творчеството на Балзак от 1829/30 - 1850/56.

В главната роля във филма "Изгубени илюзии" е актьорът Бенжамен Воазен. Оценена с награди е поддържащата роля на Венсан Лакост, за по-голяма тежест с малка роля участва и Жерар Депардийо.

Някои образи в екранната адаптация са събирателни на други от романа.

Бюджетът на продукцията, която впечатлява с възстановка на епоха, отношения и костюми, е 18 700 000 евро.

СЮЖЕТ
Франция, 1820 година, между Ангулем и Париж.


Люсиен дьо Рюбампре, млад ентусиазиран поет от френската провинция в Ангулем, напуска семейния дом, за да замине за Париж, където се надява да бъде публикуван и да стане известен. Причина за пътуването е и тайната му любовна връзка с омъжената баронеса Луиз дьо Баржетон, за която преместването им се явява бягство от скандал.

Във френската столица Люсиен не се вписва в "оперния блясък" и баронесата го изоставя. Унизен и безпаричен, младият поет се запознава с журналиста Лусто, който става негов ментор, и с писателя Д'Артез.

Неспособен да се справи сам в гъмжащ от слухове, "идеи" и връзки свят, Люсиен се оставя да бъде "воден" и работи услужливо като журналист и критик в артистичен лицемерен кръг, в който всичко се купува и продава и може да се използва "за" или "срещу"...

Въпреки няколко щастливи моменти в любовна афера с актрисата Корали и бляскаво "приемане в "братството на журналистите", Люсиен дьо Рюбампре не се чувства добре, попада в капана на собствените си противоречия и на незакъснялото отмъщение на мадам Баржетон, така че обратният път към самия себе си остава единственото му спасение....


ЧОВЕШКА КОМЕДИЯ И БАЛЗАК

"Човешка комедия" на Балзак събира 95 произведения, с повече от 2200 персонажа в почти толкова семейни връзки, някои от които са герои и на самостоятелни романи като "Братовчедката Бет", "Дядо Горио", "Йожени Гранде".

В томовете на Балзак е събрана цялата обществена система с маски и пороци. Периодът е от Френската революция до края на Юлската монархия. Парижани и провинциалисти, аристократи и буржоа, аматьори и артисти, писатели и журналисти, търговци и адвокати, републиканци и роялисти, благородници и сноби, девственици и куртизанки, слуги и господари. Балзак описва света, който познава. Самият той също е част от този свят.


Талантлив и проницателен младеж от централна френска провинция, пристрастен към кафето и писането, Оноре Балзак иска да успее в Париж, приписва си знатност, като добавя към името си "дьо", работи по 18 часа на ден, изпива по 50 чаши кафе и едва се спасява от кредиторите. Всички герои, дори лекарят, който го посещава на смъртното му легло, са част от вселената, която описва и никой не е измислен и случаен.


Персонажите имат реални прототипи, понякога са представени и с истинските им имена от живота, в който Балзак се явява герой, жертва и хроникьор в продължение на 25 години.

"Изгубени илюзии" се появява през 1833 като анонс за том ІV на "Сцени от провинциалния живот", но реално става заглавие на трилогия в том VІІІ от "Човешка комедия", сравнявана с "Божествена комедия" на Данте.

НАКРАТКО

"Човешка комедия" е универсален наръчник, без значение от мястото и епохата, за това как се върти играта с корупцията, измамата и влиянието на кръгове в обществото и с неизменното предателство между всички тях, първо от които е тяхното собствено предателство спрямо самите себе си, ако изобщо го осъзнаят. Тогава започва трагедията в голямата "Човешка комедия", с "Изгубени илюзии"... Самият Балзак оценява творчеството си като "Паметник на обществото". Тематично структуриран, цикълът "Човешка комедия" е сборен шедьовър, който се завръща с 220-годишнината от рождението на писателя, отбелязана и в родния му град Тур през 2019.

*През 2024 се отбелязват 225 години от рождението на Оноре дьо Балзак.

Златна Романова

Remembering Balzac on the 220th Anniversary of his Birth| France Today, 2019

Структура и генеалогия на "Човешка комедия":

La Maison de Balzac

Balzac.La Comédie humaine| Maison de Balzac

НАГРАДИ и НОМИНАЦИИ за филма "Изгубени илюзии"


Награди "Сезар" за филм, адаптиран сценарий, операторска работа, сценография, костюми и поддържаща роля на Венсан Лакост от Френските филмови награди (2022)
Номинации за "Гоя" от Испания, за "Златен лъв" от Венеция и за "Магрит" от Белгия (2022)

Lost Illusions Illusions Perdues

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад