Изкореняване

В центъра на „Изкореняване“ е темата за арменския геноцид

Държава: България, Армения
Година: 2017
Времетраене: 86 минути
Изкореняване
За продукцията

„Изкореняване“ е българо-арменски документален филм

Режисьор: Костадин Бонев.
Сценарий: Влади Киров
Оператори: Константин Занков, Орлин Руевски, Армен Ахаронян

Филмът обхваща периода след 1876 г. и Арменския геноцид в Османската империя. Премиерата му е на 11 март 2018 г. по време на София Филм Фест.

Краят на една империя винаги е кървав. Агонията на Османската империя продължава 25 години. На нейно място се появява нова държава – Турция. И в нея няма място за арменците.

От живелите при Султан Абдул Хамид ІІ 3 милиона арменци днес са останали 50 хиляди.

Според сухите статистически данни жертвите, убити и депортирани само през 1915 година, са един милион и четиристотин хиляди. Арменският журналист Хрант Динк нарича случилото се преди сто години „изкореняване“ и е убит на улицата в Истанбул за думите си.

Идеята за филма се е родила преди доста време, разказва режисьорът.

"500 години османско иго до голяма степен определят нашия манталитет. Интересът ми към Османската империя е траен, в това число към нейния разпад. Това беше една от причините да се впусна в това приключение. Не знаех, че документите са толкова много, но няма спиране, когато човек тръгне.

Близо милион и 400 хиляди са убити, изчезнали и прокудени при тези събития. За мен беше важно да разбера причините. Търсихме ги в разпада на империята и създаването на турската нация. Малцина знаят, че турската нация е създадена едва през 20-и век", споделя в интервю за БНР Костадин Бонев.

Режисьорът Костадин Бонев има зад гърба си повече от 15 игрални и документални филми, сред които „Ловци на сънища“, „Писма до долната земя“, „Под облак“, „Търпението на камъка“, „Корабите са пълни“, „Евополис – градът на делтата“, „Вапцаров – пет разказа за един разстрел“, „Подгряване на вчерашния обед“, „Военен кореспондент“, „Потъването на Созопол“ - филм, спечелил няколко български и международни награди.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад