Изложбата "Андрей Даниел. Между две епохи" в СГХГ от днес

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изложбата "Андрей Даниел. Между две епохи" в СГХГ е достъпна за любители на изкуството на художника от днес до 13 юни.

Гости в студиото са изкуствоведите Аделина Филева и Красимир Илиев.

 

"Това беше един и е все още един тежък проект. С моя колега Красимир Илиев започнахме работа и докато избирахме как, кога, къде, той си отиде от нас. Беше като скъсване на пъпна връв. Тогава предложихме на наследниците му да разширим проекта, защото когато един артист го няма, трябва да дойде времето на събиране, анализи, изследване, и за опазване на паметта. Събрахме от всички галерии от страната произведенията, от колекционери, от частни лица, от неговите наследници, изключително много творби", разкри подробности от работата по изложбата Аделина Филева.


"Такова прескачане във времето беше изключително трудно. Много голям екип работеше по нея. Ще се радвам да дойдат всички, които искат да видят Андрей, защото неговата живопис е много дълбока, има много разкази в нея. Градската галерия се оказа тясна за нея", сподели Филева в студиото.

 
Тя разкри още, че публиката ще види такива произведения, които не е срещала.

 

Красимир Илиев сподели: "Андрей Даниел е рисувал портрети на свои колеги, приятели, на семейството си, следва една тема, която е свързана с неговите размишления върху библейски сюжети, тъй като той мисли метафорично, библейските сюжети му дават сериозна храна за размисъл. Андрей има стремеж да натовари максимално със загадка, с шифър своето произведение и именно библейските сюжети му помагат за това". Според него художникът долавя атмосферата на мястото, което пресъздава. "За него времето като че ли не съществува", каза още в студиото Красимир Илиев.

Защо - вижте в разговора във видеото.