Изложбата "Ваше благородие, госпожа чужбина"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес ще бъде открита документалната изложба, посветена на 100-годишнината от емиграцията на руските белогвардейци в България. Изложбата е под надслов „Ваше благородие, госпожа Чужбина“ и ще продължи един месец – от 17 май до 17 юни. Организатори са Държавна агенция „Архиви“ и Димитър Иванов.

По темата в студиото на "Култура.БГ" разговаряхме с доц. д-р Михаил Груев, историк, председател на Държавна агенция "Архиви", и д-р Димитър Иванов, основател и председател на монархическо дружество "Просветление".

Пристигането на белогвардейците в България започва през 1919 г. То продължава и през 1920 и 1921 г. България се превръща във втора родина на десетки хиляди руснаци. На практика малка част от тях са войници и офицери от Бялата армия. С тях идват много цивилни, много интелектуалци, непринадлежни към болшевишкия режим.

България на практика е изправена пред голямата дилема как да се отнесе с тях. За чест на правителството на Александър Стамболийски страната ни се отнася изключително хуманно към тези хора и то в години, когато тя е в изключително тежко състояние, разказа доц. д-р Михаил Груев.

В модерната история на българската държава има три събития с изключително важен за нас характер - хуманитарната помощ за арменците при гоненията в Османската империя, приемането на бялата емиграция от Русия и спасяването на българските евреи, посочи Димитър Иванов. По думите му тези три събития ще останат завинаги в световната съкровищница на доброто и ние трябва да ги изследваме и да ги популяризираме. Той припомни, че част от развитието и подема на България след периода на Първата световна война принадлежи изменно на тези хора.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад