Кабинет или избори - коментар на политическите анализатори Христо Панчугов и Георги Харизанов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Големият въпрос е как ще бъде посрещнато предложението на Бойко Борисов за разговори за съставяне на правителство, дали ще доведе до смислен разговор по отношение на приоритетите или ще видим пълен отказ за среща, какъвто видяхме в края на предния парламент, коментира Христо Панчугов. Той изрази мнение, че вариантите за съставяне на коалиция, за съжаление, не са големи.

"Разбирам основанията, с които се отхвърля възможността за подкрепа от ГЕРБ. Разбирам основанията, свързани с гласоподавателите на тези две формации (ПП и ДБ), както и свързаните с оценката на по-предишното управление. Въпросът е какво следва след отказа. Ако "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за пореден път кажат, че няма да направят правителство, каква е алтернативата, която те предлагат е най-важният въпрос. Какви са следващите стъпки? Отиваме на избори - вие какво променяте, за да не се повтори този резултат. Какво променяте сега, за да се създаде правителство? Какво прави потенциалното управление на ГЕРБ с други политически формации в този парламент по-приемливо за вас, отколкото работата по няколко гледни точки."

По думите на Георги Харизанов предложението на Бойко Борисов от днес и от края на предзизборната кампания може да бъде разчетено като протегната ръка за общи действия с ясни цели. Според него по-важното е как да бъде разчетен отказът, тъй като казаното от Борисов не е новина.

"Новина се очакваше от втората политическа сила. От втората политическа сила много се обиждаха, че ги наричат аматьори."

Георги Харизанов смята, че "Продължаваме промяната" и "Демократична България" имат обяснения на поведението си, но следва въпросът доколко те са релевантни и доколко те превъзхождат интереса на цялата държава и цялото общество и чак толкова ли са важни за това да бъде препятстван по-добрият живот на цялото общество. Освен това всички обяснение "защо не с първия" важат и за самите тях.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад