Кабинетът "Денков - Габриел" - на прага на властта. Коментар на журналистите Валерия Велева, Константин Вълков и Владимир Йончев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трябваше да се направи правителство. Аз винаги след изборите съм твърдяла, че ще има кабинет и такъв беше съставен. Въпросът и проблемът е как беше направен и обяснен, това каза в "Денят започва" Валерия Велева. По думите ѝ оттук идва и драмата сред избирателите на двете големи партии, които съставят правителството, защото те нямаха време да обяснят "защо се прегръщат за такъв кабинет". Велева е категорична, че държавата е в такава криза, че трябва да се направи правителство, независимо от това как ще страдат електоратите. Подчерта, че и двете партии ще понесат негативи от направените компромиси. Тези компромиси обаче са необходими, за да може България да продължи напред.
 
Константин Вълков подчерта, че е важно да има правителство и според него такова ще има. Прогнозира, че ще има две или три малки победи, които ще върнат спокойствието в обществото. "Ако обществото се събуди и осъзнае, че има нужда от предоговаряне на обществения договор, е възможно да има правителството да проработи". Той изтъкна, че е необходимо партиите да подкрепят тези усилия, при условие обаче, че "Възраждане" няма да участва във всичко това. Трябва да проработят институциите. И освен това е абсолютно необходимо самото общество да потърси необходимостта от нов обществен договор.

По думите на Владимир Йончев голямото лепило на този кабинет е войната в Украйна. Предстоящето контранастъпление е нещото, което ще даде дълъг или кратък живот на кабинета. "Големите неща, които има да стават, няма да станат в България, а на фронта в Украйна. Ако украинското контранастъпление е неуспешно, ако Русия бие Украйна - следващите сме ние. Съвсем друга е хипотезата, ако започне изтласкване на Руската федерация и всички страни, подкрепяли Украйна, трябва да имат някаква роля." Йончев е скептичен, че обществото би могло да роди нов обществен договор. Според него ще бъде натрупано все повече разочарование.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад