Качеството на млечните продукти - какъв е контролът и как се осъществят проверките? Д-р Любомир Кулински, директор Дирекция "Контрол на храните" в БАБХ
Предаване: Денят започва, 11.02.2025
This is a modal window.
В България се произвеждат около 13 хил.т. на година имитиращи продукти. Към вчерашна дата в България има работещи 24 одобрени по закона за храните предприятия, които произвеждат само имитиращи продукти. Те са на отделна регистрация, отделно сепарирани от предприятията, които произвеждат млечни продукти, обясни в студиото на "Денат започва" д-р Любомир Кулински, директор Дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните.
"Основната разлика е в т.нар. растителни мазнини, като най-често се използва палмова мазнина. Европейският орган по безопасност на храните не забранява влагането на палмова мазнина в храни изобщо, не само в млечни продукти. Говорим за сладкарската промишленост и др."
Д-р Кулински каза, че обикновеният потребител не може да различи продуктите с палмова мазнина и затова по наредба те трябва да се продават на специално обозначени щандове, на които да пише "имитиращи продукти" и задължително от предприятието да излизат в потребителска опаковка.
"Януари месец 2024 г. ние направихме една тематична проверка в цялата страна точно по този проблем, като бяха извършени над 1800 проверки в ресторанти, места за производство на баници и сладкарски изделия, като са направени 103 предписания, 17 акта за констатирани нарушения и няколко разпореждания за насочване за унищожаване."
Вижте целия разговор във видеото.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News