Къде се раждат звездите - специално интервю с Гюнтер Хазингер от Европейската космическа агенция (ЕКА)

Предаване: Панорама, 15.07.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нашата вселена в пълния й блясък. Океан от звезди и древни галактики. Никога преди не сме виждали свръхдълбокия космос толкова ясно. Телескопът "Джеймс Уеб" постави началото на нова ера в астрономическите изследвания. А за самите астрономи първите снимки от него са като стъпването на Луната.

"От изстрелването на телескопа досега следяхме всяка стъпка с притаен дъх," казва Гюнтер Хазингер, научен директор на Европейската космическа агенция (ЕКА), в специално интервю за "Панорама". "Молехме се всичко да мине по план. Когато видях първите снимки, бях абсолютно зашеметен. После си казах, "Чакай малко, това много прилича на кадрите от телескопа Хъбъл." Но ако сравните фотографиите от двата телескопа, ще видите колко повече детайли, данни, информация и знание ни носят новите изображения. Това е моментът, в който ще паднете от стола си."

Снимките, публикувани тази седмица, показват разнообразие от космически феномени. Една от тях е величествен кадър на мъглявината Карина, където се раждат нови звезди. На друга виждаме галактическата групировка, наречена Квинтет на Стефа̀н. Трето изображение доказва, че атмосферата на извънслънчева планета съдържа вода, мъгла и облаци. А в четвъртък получихме и нова снимка на Юпитер.

"На красивото изображение, представено от американския президент Джо Байдън, вероятно виждаме най-старата документирана светлина в историята на вселената," казва Хазингер. "Целта ни е да погледнем още по-назад - 13.5 милиарда години в миналото или около 300 милиона години след Големия взрив. Това би било от огромно значение, защото към този момент все още не знаем точно как са се формирали първите звезди."

"Джеймс Уеб" e най-мощната астрономическа обсерватория, изпращана в космоса, и едно от най-големите постижения на съвременното инженерство. Според Хазингер тя може да бъде сравнена със старите европейски катедрали.

"За тяхното изграждане са били нужни години и пълна отдаденост. Същото е и при "Джеймс Уеб". Някои от хората, започнали работа по него, вече не са сред нас, други се пенсионираха. Те предават мисията на младите и им се доверяват, както са правели едно време. Ако се опитате днес да построите някоя от тези катедрали, сигурно ще струва толкова, колкото телескопа. Затова този телескоп е катедрала на науката."

Общата цена на "Джеймс Уеб" е 10 милиарда долара. Той е съвместен проект на космическите програми на Европа, Съединените щати и Канада. Хазингер е отговорен за всички изследователски мисии на ЕКА и ще бъде един от хората, получили възможност да направят собствено проучване благодарение на телескопа. Но защо човечеството инвестира толкова енергия, време и пари в преследване на други светове? Хазингер има кратък отговор.

"Защото можем. Преди стотици години, когато хората не са познавали всяко място на Земята, те са имали огромно желание да отидат там, където никой друг не е стъпвал. Човек иска да изкатери най-високата планина, не защото там горе е много приятно и интересно, а просто защото може. По същия начин искаме да разберем дали има живот на други планети. Да научим каква е нашата история. Нашата работа прилича на археологията. Ние правим археология в космоса. И това само по себе си е вдъхновяващо."

Погледът към нощното небе ни напомня, че въпреки различията си всички споделяме един и същи дом.

"Когато астронавтите полетят в космоса и погледнат към Земята, те я виждат като едно цяло, а не като планета, разделена от граници. В астрономията виждаме, че Земята е дори по-малка. Нашето слънце, нашата слънчева система са просто едни от многото. И тогава разбираш, че твоите проблеми са важни, но не толкова важни, че да разтърсят цялата вселена."

Освен данни за космоса, "Джеймс Уеб" ни дава още един важен урок - че хората все пак могат да работят заедно и да се разбират в името на обща цел.

"Във време на война този проект е символ на мира и ни носи надежда за бъдещето," вярва Хазингер. "Успяхме да изстреляме телескопа с такава прецизност, че ще можем да го използваме 20 години. Това ще донесе вълнение на цяло поколение млади учени и се надявам тези учени да бъдат от целия свят."

Всяка снимка на вселената ще кара нашия свят да поглежда към чуждите. И колкото по-далеч виждаме, толкова повече ще искаме да разберем дали там някъде някой не поглежда към нас.

Автор: Петър Георгиев

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад