Как Норвегия създава бъдеще – Хакон Хаугли

Предаване: Панорама, 15.09.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

-    Г-н Хаугли, коя е най-голямата иновация, която Норвегия дава на света?
-    Ще кажат, че най-великото норвежко изобретение за всички времена е кламерът. Но сериозно казано, това е общуването чрез мобилни телефони. Заедно с другите ни скандинавски съседи създадохме инфраструктурата, която ни позволява да комуникираме дигитално, с устройство в ръка.

-    А не е ли иновация и това как инвестирате средствата от Вашия петрол?
-    Наистина, Норвегия получава страхотни приходи от нефтената и газовата промишленост през последните 50 години. В момента сме единствената европейска страна – износител. Това богатство се трупа в инвестиционен фонд, собственост на всички нас, гражданите на Норвегия. И вместо да създава инфлация, се влага поетапно в икономиката за конкретни мерки: образование, иновации, пътища, жп линии. Всички се възползваме от това богатство. Но най-важното е, че ще се възползват и нашите деца и внуци.

-    Инвестирате настоящето в бъдещето си, така ли?
-    Много добре казано! Възползваме се максимално от природните ресурси и осъзнахме, че след 40-50 години няма да ги имаме. Или търсенето ще спадне, или ще ги изчерпим. Затова разработваме нова икономика с други бизнеси. В нея влагаме част от нефтените и газовите приходи. Това прави нашата агенция, „Иновация Норвегия“, както и други.

С опит в бизнеса и политиката, той ръководи “Иновация Норвегия”, държавна компания и банка за национално развитие, която подкрепя предприемачеството в сектори като технологии и алтернативни горива.

-    Когато въвеждаме иновации, гледаме не само отделните компании, но и как си взаимодействат те по цялата верига. Например, за да електрифицираме целия автопарк, не стига само една фирма да произвежда електромобили. Трябва да се промени цялата автомобилна инфраструктура. Така е и в океана. Никой няма да пусне на вода електрически ферибот, ако няма зарядна станция на земята - и обратно, никой няма да изгради зарядна станция на земята, ако няма клиент във водата.

-    Работите за по-зелено бъдеще…  Да! Но експлоатирате изкопаеми горива. Това парадокс ли е или необходимост?
-    Да, парадоксално е. Нефтът и газът са важно гориво и в метафоричен смисъл за много страни. С войната в Украйна виждаме как норвежкият газ играе ключова роля в покриването на енергийните нужди на Европа. Същевременно, Норвегия се стреми да бъде лидер в зеления преход. Използваме историческите си ресурси, за да изградим нещо ново. И работим за това с партньори по света.

От 2007 “Иновация Норвегия” има офис в България. Подпомага компании по над 100 проекта с 210 милиона евро - в зелената промишленост, зелените иновации, технологиите на благосъстоянието.

-    Силно съм впечатлен от видяното в България. Въпреки че България и Норвегия са далеч, на двата края на континента, имаме много общо в технологиите. И двете страни имаме процъфтяваща космическа индустрия. Виждаме го при цифровите близнаци и микроелектрониката.

-    В Норвегия държавата е активен играч…  Да! Какво ще кажете на тези, които твърдят, че държавата никога не работи?
-    Норвегия е свободна пазарна икономика. Много отворена, ориентирана към износ, с нищожни ограничения за бизнеса. Държавата играе роля, където пазарът не покрива нуждите. Например правителството активно инвестира в научно-развойна дейност, за да покрие вложените от компаниите инвестиции. Същото се отнася и за образованието. Системата не се променя от само себе си. Затова се намесва държавата. Нашият модел е основан на доверие, хората вярват на правителството. Наскоро имахме избори с висока активност. Това създава основата на доверието.

-    Има ли конкретно качество, необходимо на общество, за да може да подкрепи успешно иновациите?
-    Образование на високо ниво и развиване на любопитство, както в учебната система, така и в компаниите. Убиеш ли любопитството, няма иновации.

-    А  сътрудничество? Важно ли е обществото да е с високо ниво на доверие?
-    Имаме една дума – дугнад; означава да свършиш доброволно нещо за околните. Да, важно е сътрудничеството. Ние обаче сме индивидуалистична страна - повечето норвежци живеят на километри от съседа. Този баланс е ключов. Но изправени пред кризи, винаги се обединяваме; това е в основата на подхода ни. Иновациите пък изискват да се обединят различни страни. Образователни, научни институции, големи компании и стартъпи намират допирни точки и работят заедно. Ние си сътрудничим добре със съседите. Е, закачаме се понякога. Имаме доста вицове за шведи – и те за нас. Това е приятелска и бизнес конкуренция, но и чувство за единство и цел.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад