Как се лекуват и евакуират онкоболните деца в Украйна? Лекар от Лвов в разтърсващ разказ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Страхувам се, че ако не спре агресията на Путин и Русия, пациентите в детската онкология, ще станат повече. Тази мрачна прогноза направи в "Денят започва" д-р Александър Истомин, детски лекар, който в момента е в детската болница в Лвов. По думите му при липсата на лекарства и химиотерапия в мазетата, съществува риск лечението да не е успешно и да се развият рецидиви. Пътуването при евакуация води до инфекциозни усложнения, каза още той.

Д-р Истомин заяви, че в момента онколозите се занимават само със симптоматично лечение. Децата не могат да се лекуват в Киев и в другите градове, защото постоянно има бомбардировки. Самият той не е почивал 11 дни. Пациентите от детската онкология в Киев вече са евакуирани.

"Не можем да оказваме специализирана помощ. Провеждането на химиотерапия в мазетата е в нарушение на всички стандарти на лечение. Ние сега работим като лекари евакуатори - помагаме на нашите пациенти да напуснат страната и да се лекуват в чужбина. Всички пациенти в Киев са евакиурини, някои с помощта на коорданиционната група, други самостоятелно. В Киев евакуирах 90 пациенти при минусови температури. Всички онкопациенти на детска възраст са или в Полша или се готвят да заминат за Полша. Пациентите от Чернигов, Одеса, Харков и други градове също са евакирани", разказа д-р Истомин.

Сега в болницата в Лвов има над 180 деца. Някои са в по-тежко състояние, други по-леко. Д-р Истомин заяви, че не могат да приемат повече пациенти. Очаква се дипломатически конвой за евакуация, защото не могат да се лекуват толкова пациенти в регионален център.

Вижте целия разговор във видеото.


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад