Как ще повлияе навлизането на соларните централи у нас на цената на тока?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Увеличаващото се производство на енергия от соларните централи води до по-голямо предлагане. Износът също се променя. В Европа започна да се стабилизира цената. През зимата потреблението на възобновяема енергия е било много по-високо в сравнение с предишни години. Всички тези фактори предразполагат цената да стига до много ниски нива. В Европа отдавна минусовите цени на електроенергията са често срещан феномен, коментира в "Денят започва" директорът на "Грийнпийс"-България Меглена Антонова.

Енергийният експерт Иван Хиновски обясни, че в България регулаторната база не позволява понятието "негативна цена". В Западна Европа фотоволтаичните инсталации, които произвеждат енергия, плащат на мрежата да вземе енергията. От това губи инвеститорът. Изискване към всички бъдещи инвеститори в зелена енергия е да включат в инвестицията инсталации за акумулации, т.нар. батерии.

Той е категоричен, че в България трябва да правим балансирано развитие. Трябва да имаме паралелно развитие на ядрена енергия, включително изграждане на нови мощности. В инвестиционните заявки за ВЕИ трябва да бъде въведен ред, подчерта още Хиновски.

Вижте разговора във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад