Как ще продължи политическата есен?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера депутатите, въпреки продължаващите протести, успяха да вземат няколко важни решения във връзка с Изборния кодекс. Продължават и изборните послания. Вчера президентът излезе с поредното такова. Успокояване на страстите ли цели той или напротив?

"Две големи групи се оформят, които не мога да определя все още какво е съотношението, то е динамично все още в момента, но това са две големи групи, които до такава степен са влязли в свой свят, които светове нямат допирателна, че няма такава картина", каза проф. Антоанета Христова. Според нея досега не е било токова страшно това разделение на гледните точки на разбирането на истината, на разбирането на това какво е морално, на разбирането на това какво би следвало да се случи, за да се разреши ситуацията. Едната група са тези, които се наричат "ние сме народа" - хората, които имат своето основание да бъдат изключително критични, от другата страна са хората, които имат много ясна историческа памет.

"Имате над 75% от българските граждани, които не вярват, че политиците вземат решенията за политиката в България. Има над 60% от българските граждани, които смятат, че властта е някъде другаде", обясни Христо Панчугов. Разговорът, който протестът е повдигнал, е до каква степен решенията се вземат в рамките на тази държава, до каква степен може държавата да наложи основни правила на функциониране. В този смисъл, според Панчугов, протестът е разнореден и не става въпрос за две групи, а за граждани, които са обединени около желанието си да видят политическата промяна.

Вижте целия разговор във видеото!