Как ще се отрази преизчисляването на пенсиите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Актуализацията на бюджета предвижда увеличение на пенсиите от 1 октомври. Откога и за кого това ще бъде възможно и как ще се отрази преизчислението на пенсиите в бюджета.

Според Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българска стопанска камара, акцентът за корекцията на бюджета е в подготовката на държавата за евентуална последваща COVID вълна. Той подчерта, че без да бъдат определени макроикономическите параметри на осигурителните вноски и максималния осигурителен доход, няма как да се пристъпи към фундаментална пенсионна реформа. 

"Макроикономическият проблем е, че предложенията изискват допълнително финансиране – от около 1,8 млрд. лева годишно", допълни още Ножаров. Той коментира, че сегашното предложение на правителството свива дефицита – от 3,9 на 3,6%, но не го премахва.

Той изрази позиция, че пенсиите трябва да бъдат актуализирани, но след дебат, който да върви успоредно с приемането на бюджета за 2022 година. „Разговорът е и политически, и експертен. Той се води и в двете среди, тъй като има няколко различни подхода и в годините са прилагани няколко различни подхода", заяви Ножаров.

Според Лидия Шулева, зам.-председател на Икономическия и социален съвет, е правилен подходът на служебното правителство да се даде социална помощ на пенсионерите, които са с пенсии под линията на бедност. Това действително трябва да става през механизмите на социалното подпомагане, посочи тя. И веднага обърна внимание, че „волунтаристичното вдигане на минимална пенсия доведе до много сериозни диспропорции в пенсионния модел и всичко това задълбочи именно тази неравнопоставеност между хората, които са се осигурявали на реален осигурителен доход и тези, които се осигуряват на минимална работна заплата".

В този смисъл за нея подходът с преизчисляването на пенсиите с осигурителния доход е по-правилен и по-справедлив.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад