Как ще се отрази войната върху борсите и цената на петрола

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Още в първия ден от войната, пазарите реагираха мигновено, като истинско мерило за политическите нагласи и действия.

Газ и петрол скочиха веднага. Черното злато с 8%, а газа с 35%. На този фон технологичните индекси и акциите тръгнаха надолу. Руският фондов пазар се срина и загубите се оценяват на 260 милиарда долара.

Европейската централна банка прогнозира, че войната ще изтрие под половин процент от растежа на ЕС. Отговорът на Запада дойде на няколко стъпки.

Великобритания и САЩ първи блокираха руски активи и банки, но доста предпазливо - върху малък брой хора и първо само върху малки банки.
Едва снощи късно стана ясно, че ЕС ще изключи част от руските банки от разплащателната система SWIFT - най-голямата международна система. А идеята е да се блокират руски разплащания, активи и всички международни валутни резерви на Русия. Ключовият момент е кои банки няма да бъдат санкционирани - дали сред тях ще са Газпромбанк и ВТБ, за да останат съхранени газовите доставки за Европа.

Икономисти вече заговориха, как ако офанзивата продължи, Федералният резерв може да се окаже в патовата ситуация да не успее да вдигне веднага лихвените проценти, каквато заявка вече беше дадена. Или според други ще стане тъкмо обратното - заради несигурността и бурната инфлация, която ще се задълбочи, ФЕД ще бъде принуден да действа по-агресивно.

Главният икономист на JP Morgan прогнозира, че поскъпването на петрола може да се превърне в дезинфлационен фактор, който да задържи и понижи глобалния икономически растеж.

Повече по темата вижте в анализа на борсовия анализатор Здравко Пиринлиев за предаването "Бизнес.БГ".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад