Как войната се отрази на икономиката - анализ на икономистите проф. Гарабед Минасян и Мартин Владимиров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как войната се отрази на икономиката? За цената на газа и петрола. В студиото са икономистите проф. Гарабед Минасян и Мартин Владимиров.

В България има изкривяване на пазара на горивата, тъй като има голяма пазарна концентрация в ръцете на 5-6 големи фирми, които в момента на криза, заради липсата на достатъчно конкуренция вдигат цената на горивата. В момента в който спрат доставките на суров петрол от Русия, а това е възможно, сегашните цени ще ни се видят като един романтичен филм. Това каза Мартин Владимиров в предаването "Денят започва".

"България трябва да направи план Б, ако спрат доставките на суров петрол. Една алтернатива е да се заменят те с внос на тежък арабски петрол от Саудитска Арабия и ОАЕ, и такъв план трябва да се обсъди и с "Лукойл" сега, а не когато дойде момента. При тази пазарна концентрация, когато имаме монопол на пазара на едро, една руска компания може да го използва и за политически натиск", обясни още Владимиров.


"Въпросът с преодоляването на всичките тези катаклизми е въпрос на политика на макро и микро равнице. Това което е необходимо за нашата икономика са интензивни инвестиции, които да бъдат насочени към възлови сфери на икономическото развитие. Това от което страдаме е липсата на такива инвестиции. За миналата година по данни на БНБ са изнесени български капитали в размер на 7,5 милиарда евро, при условие че вътрешните инвестиции са 10 милиарда евро, и въпросът е защо така става, коя е причината инвеститорите да изнасят своите капитали в чужбина", попита проф. Гарабед Минасян.

Той каза, че инфлацията в момента е около 4%, и че очаква тя да се повиши.

"Трябва да има вътрешни структурни изменения, инвестициите трябва да се насочат там където ефективността е по-голяма“, обясни проф. Минасян.

 

Вижте разговора във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад