Какви реформи са нужни в енергетиката?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ситуацията е напълно извънредна, всеки ден имаме нови и нови рекорди. За утре цената на електроенергията е 532,56 лв., в отделни часове стига до 753 лв. при прогнозна 119. Това е четири-пет пъти над прогнозната. С натрупване от началото на месец ноември цената усреднено е 408-9 лв. Октомври беше 369 лв., септември – 244, каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Има мерки за възстановяване на надвзетото за октомври и ноември – 110 лв./МВтч. Цените спрямо октомври са вече двойни, а спрямо миналата година – четворни и петорни, за декември няма предвидена такава компенсация. Ние изпратихме днес писмо до премиера с копие до финансовия и икономическия министър с предложение за удължаване на срока на тази програма за компенсиране на небитови крайни клиенти с електроенергия и увеличаване на размера й – сега е 110, ние смятаме, че за декември трябва да е 190 лв., поясни Велев.

Ние отдавна говорим, че цените ще се увеличават и трябва да се направи нещо. Но това не се случва – нито в Европа, нито у нас. Либерализираният пазар дава своите резултати. За съжаление ние изпаднахме в ступор заради предизборни и следизборни обстановки, политическо и популистично говорене и не взехме мерки, които можеше да се вземат, каза конфедералният секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров.

„Цените са абсолютно ненормални, това е узаконен грабеж“, заяви Велев. Хората работят цял месец. Най-накрая идва сметката за ток и техният труд е ограбен. И тази плячка на електроенергийната мафия се складира в Козлодуй, НЕК и други производители на електроенергия.

Само за месец ноември и декември АЕЦ Козлодуй ще спечели 637 млн. лв. Това е ограбеният труд на производителите в предприятията. И тези пари трябва да се върнат от там, откъдето са взети. Механизмът за връщане за октомври, ноември и декември трябва да бъде продължен, а от първи януари да се въведе нов механизъм чрез отрицателно задължение към обществото, уточни Васил Велев.

„Хубавата новина е, че енергетиката ни е в отлично техническо състояние. Лошата новина за синдикалистите е, че тези печалби няма да отидат в работещите в енергетиката“, обясни Александър Загоров.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад