Росен Рапчев: При подобен инцидент в повечето случаи причините са комплексни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Произшествията с автобуси са с много голяма тежест, с много жертви и наранявания. Инцидентът на АМ "Струма" от тази нощ обаче бележи един своеобразен черен рекорд с жертвите си, коментира Росен Рапчев от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" в студиото на "Още от деня".

Той посъветва да се изчакат автотехническата, пожаротехническата и криминалистическата експертизи, които ще дадат яснота за причината за катастрофата.

Възможно е да има и грешка на водача, и проблеми с техническата изправност на автобуса, и недостатъци на пътната инфраструктура, свързани с покритието на асфалта, маркировката, цялата сигнализация. При ръмеж, какъвто е имало по времето на катастрофата, видимостта не е добра. Рапчев изтъкна, че при подобен инцидент в повечето случаи причините са комплексни.

Експертът посочи, че анализите на пътнотранспортните произшествия в страната ни за последните три години показват, че точно в този участък на АМ "Струма" няма регистрирани тежки птп. За тези три години в двете посоки на този участък са се случили около 10 инцидента, които са без ранени и тежко пострадали.

В Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", както и в Областната комисия по безопасност на движението в Перник не са постъпвали сигнали, че този участък е опасен за участниците в движението.

Росен Рапчев уточни, че въпросният път не е автомагистрала. "Още на пътен възел "Даскалово" има ясна организация на движението с пътни знаци. Там е поставен знак, че това е автомобилен път. По българското законодателство това означава, че на него важат правилата за автомобилен път и организацията с пътни знаци е създадена за скорост на движение от 120 км/ч."

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад