Какви са основните приоритети пред новоизбрания ректор на Софийския университет - говори проф. Георги Вълчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. д-р Георги Вълчев от Философския факултет е новият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Трябва нова политика на средата, която предлагаме, за да задържим студентите в България. Липсват ни споделените пространства, разбира се по този въпрос се работи, но без промяна във философията на финансиране в областта на капиталовите разходи, няма как това да се случи", заяви проф. д-р Георги Вълчев в "Още от деня".

"Студентите са бъдещето на света и на нашата страна. Именно, поради тази причина, трябва да положим всички усилия тези млади хора да получат добро образование. Първото нещо, което ще направим, е да обезпечим нормалната работа на университета. Университетът е сложен тежък организъм, в него кипи непрекъсната дейност и ние трябва да обезпечим административното обслужване на всички тези сложни дейности", каза проф. Вълчев.

По думите му досегашната система на финансиране на университетите в България създават проблеми.

"Ще бъде огромно предизвикателство да се подреди наново системата и да се съхрани целият човешки интелектуален потенциал, който е изграждан с десетилетия. Цялата колегия сме наясно, че това е един нелесен път. Ние искаме да бъдем проактивни, за да допринесем с целия си потенциал за създаване на една такава система, която да осигури успокояване в сферата на висшето образование", уточни ректорът на СУ.

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад