Какви са причините за затрудненията на комисиите в Пловдив?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Пловдив сгрешени протоколи създадоха сериозни затруднения на две районни избирателни комисии и забавиха отчитането на резултатите от вота. Въпреки че не се стигна до отваряне на чували и повторно броене на бюлетини, закъснението принуди представителите на секциите да изкарат нощта в две панаирни палати, едната от които с развалена климатична система. Кои бяха най-характерните грешки в документацията и защо коректно попълнените протоколи се оказаха в пъти по-малко от сгрешените? 

Изключително много са сгрешените протоколи както в Пловдив, така и в цялата страна.

"За съжаление в Пловдив сгрешените протоколи се оказаха над 85% от всичките. Малко или много, корекция се налагаше в голяма част от протоколите - дали заради неправилни аритметични изчисления, дали заради непопълнени части от протоколите и като цяло заради неразбрана логика на секционния протокол. Колегите от РИК трябваше да оказват съдействие на огромна част от колегите от СИК", обясни Калоян Сухоруков – председател на 16 РИК - Пловдив.

Най-честата грешка на комисиите е била, че гласовете с "не подкрепям никого" всъщност са действителни и ги отбелязват като недействителни. В неправилно поле в протокола са отбелязвани сгрешени бюлетините-образци. В частта "преференции" също са се налагали корекции, а това се дължи на неразбиране на самия механизъм, по който тези преференции се разпределят, обясни още Калоян Сухоруков.

Вижте повече в прякото включване на Таня Матева.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад