Какви задачи са поставяни на българите, задържани за шпионаж във Великобритания

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вербовката се прави с цел да се решат задачи, на мен ми се струва, че тези хора много ограничени задачи могат да решат. Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ Горан Симеонов – Председател на Асоциацията на разузнавачите.

Според него може да се окаже, че става дума повече за криминално престъпление, отколкото към нещо, свързано с разузнавателна цел.

"Най-удобно за английската публика е руснаците разузнават и използват българите за черноработници", коментира той.

Обвинените в шпионаж в полза на Русия българи бяха оставени в ареста във Великобритания поне до 13 октомври, когато е следващото заседание по делото Задържасрещу тях. Въпреки че журналистите нямат право да изнасят много информация по случая се разбра, че Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова са заговорничили с "личност, известна като" Ян Марсалек, от когото Орлин Русев, смятан за лидер на групата е получавал задачи от чужбина.

Марсалек не е обвиняем по това дело, съобщи Би Би Си.

"Марсалек е започнал да работи с Русев още през 2014 г. Като специалист по цифрово проследяване Русев му осигурил устройства с кодирана връзка и наел в своя екип другите четирима задържани, обучил ги е да използват шпионското оборудване и кодираните връзки и да ги използват при следенето. Каква точно информация са събирали българите за Марсалек следствието не съобщава", пише руското разследващо издание The Insider.

Цялото интервю вижте във видеото

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад