Какви законодателни инициативи ще предложи омбудсманът?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Националният омбудсман на България Диана Ковачева е получила много жалби от българи в чужбина за недостатъчно секции за гласуване, както и множество жалби от техниците, които са подържали машините за гласуване в България. Това заяви Ковачева в студиото на "Денят започва".
Омбудсманът подкрепя идеята българите в чужбина да гласуват по електронен път, което според нея ще улесни избирателния процес.
Сигналите, които са достигнали до Ковачева са свързани с възможността граждани да упражнят правото си на глас по време на карантина, както и с проблеми с предаването на протоколите и чувалите с бюлетините. "Този хаос не бива да се повтаря", апелира Ковачева.

 

Ковачева коментира и темата за домашното насилие. "Бяха внесени голям брой законопроекти, но тежкият проблем с домашното насилие не го чух. Проблемът градира, 27 жени са убити за последните 12 месеци", алармира Ковачева. 350 мъже са се обърнали за помощ от домашно насилие, една част от тези хора са хора с увреждания, възрастни хора, на които им вземат пенсиите и не им осигуряват лекарства, те са затворени в домовете си и проблемът е сериозен. На това обърна внимание омбудсманът Диана Ковачева. "Предлагам да бъде уреден законодателно този проблем. Предлагам да отпадне системния характер при наказване на домашното насилие. Да бъде променен наказантелния кодекс, да има механизъм за задължителна работа с насилника. Няма дефиниция какво представлява това насилие", заяви Ковачева.


Омбудсманът коментира и матурите за 4 и 10 клас. "51 000 са учениците, които трябваше да явят на матурите в 10 клас миналата година, но не се явиха при много по-малко заразени. Защо министерството на здравеопазването отказва да чуе гласа на учениците и родителите. Каква информация ще ни даде матурата в 4 и 10 клас, какво точно ще измери тази матура", пита Ковачева. Според нея изпитите за тези гласове са безсмислени в тази ситуация.
 
"Ще се обърна към новото народното събрание и ще настоявам да бъдат отменени матурите за 4 и 10 клас", заяви Ковачева.

 


Какви още теми коментира националният омбудсман, вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад