Какво ни прави най-песимистичната нация? Говори Михаил Околийски – експерт от СЗО

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Последното проучване на "Алфа Рисърч" разкрива сериозни нива на песимизъм и най-вече намаляващ оптимизъм у българите що се касае очакванията към новата година.

На какво се дължи това разговаряхме в „Денят започва“ с доц. Михаил Околийски – дългогодишен експерт в СЗО и експерт в Офиса на Световната здравна организация в България от 2014 година. 

„Причините за негативизма на българите се коренят в нашата народопсихология. Ние сме склонни да се определяме като по-бедни и по-нещастни, отколкото всъщност сме. Това е така, за да скрием отчасти  благополучието си от тези, които имат властта“, каза доц. Околийски. 

Той добави: „От друга страна сме свикнали на една двойственост през комунизма – едно казваме вкъщи, друго пред хората. Лицемерието се изразява в това да се определяме като по-малко щастливи, отколкото нашите събратя, например от Европейския съюз“. 

Резултатите от две изследвания, които са проведени у нас показват, че българите винаги се сравняват с по-богатите и по- успели страни.

„Ние не се сравняваме с тези от нашата „черга“ или по-бедните страни. Това ни кара да се чувстваме субективно по-нещастни. Според мен разковничето е да си дадем сметка какви сме, че всъщност живеем един доста достоен живот“, смята доц. Околийски. 

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад