Какво предизвиква агресивното поведение?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За агресията в различините й проявления говорихме в студиото на "Денят започва". В последно време се отново се появиха подобни случаи- Пловдив и проявата на хомофобия, агресия на спортно състезание в София, нападение над възрастен мъж във Видин. Има ли нещо, което провокира всички тези случаи?

Социалният антрополог Харалан Александров смята, че темата отново се провокира заради високите нива на тревожност и несигурност в обществото. Когато се разхлаби рамката стават възможни пробивите на негативното в природата на човека - склоността към насилие, към садизъм, към агресия, удоволствието към това да обиждаш другия. Това се пренася на улицата особено в ситуация, в която са силно оспорени публичните авторитети. Естествените жертви винаги са малцинствата и политиците.

"Ние не можем да генарализираме, тъй като в момента има четии поколения на сцената на активността, които са толкова различни и толкова неспособни да общуват помежду си на един и същ език, че за вяско едно трябва да се говори по различен начин", каза психологът Ани Владимирова. За нея малцинство са както хомосексуалните деца, които са нападнати, така и децата в агитките, които през агресията еднакво страдат. Причината за това сме ние възрастните, смята тя.

Вижте целия разговор във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад