Какво знаем и не знаем за вкусовите рецептори

Предаване: 100% будни, 31.01.2024

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вкусът е едно от петте сетива, с които опознаваме, изследваме и контактуваме със света около нас. Познаваме  сладкото, киселото, соленото и горчивото, но има и още. Любопитно е, че многообразието в природата и непрекъснатото откриване на нови вкусове вече ни отвежда отвъд рамките на познатите вече усещания.

Вкусовите рецептори се намират в специални сетивни образувания, наречени вкусови луковици. Те имат овална форма и са пръснати свободно в лигавицата на устната кухина и хранопровода.

Ние разпознаваме само няколко вкуса, но имаме способността да разграничим хиляди миризми. Цялостното възприятие за вкус се създава благодарение на обработката на вкусовите усешания в мозъка и наслагването с ароматите, температурата и усещането в устата. Възприятието на вкуса е сложен химически процес, тясно свързан с обонянието. Когато казваме, че нещо е вкусно, всъщност говорим по-скоро за неговия аромат.

Микробиологът Явор Денчев разказва повече за вкусовите рецептори. Вижте видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад