Вкусът е едно от петте сетива, с които опознаваме, изследваме и контактуваме със света около нас. Познаваме сладкото, киселото, соленото и горчивото, но има и още. Любопитно е, че многообразието в природата и непрекъснатото откриване на нови вкусове вече ни отвежда отвъд рамките на познатите вече усещания.
Вкусовите рецептори се намират в специални сетивни образувания, наречени вкусови луковици. Те имат овална форма и са пръснати свободно в лигавицата на устната кухина и хранопровода.
Ние разпознаваме само няколко вкуса, но имаме способността да разграничим хиляди миризми. Цялостното възприятие за вкус се създава благодарение на обработката на вкусовите усешания в мозъка и наслагването с ароматите, температурата и усещането в устата. Възприятието на вкуса е сложен химически процес, тясно свързан с обонянието. Когато казваме, че нещо е вкусно, всъщност говорим по-скоро за неговия аромат.
Микробиологът Явор Денчев разказва повече за вкусовите рецептори. Вижте видеото.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News