Калоян Стайков: Европа се готви за хипотезата "Газпром" да спре изцяло доставките на газ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Въпросът за това докога има газ в България е плаващ от няколко месеца, това заяви в "Още от деня" енергийният експерт Калоян Стайков.

Допълни, че няма достатъчно информация. За момента има възможности, които не са изпуснати и положението не предполага да започнем да се притесняваме.

През последните седмици има малко повече информация за възможностите до края на годината, а и до края на отоплителния сезон, включително количества, източник, индикативна цена. Условието е или старото правителство, или служебният кабинет да направят допълнителни стъпки, така че да осигурят тези доставки. Уточни обаче, че тези доставки няма да осигурят цялото потребление. Ще са необходими още стъпки за осигуряването на разликата, която остава.

По думите на Калоян Стайков в момента най-сигурен източник са доставчиците на втечнен газ. В последните месеци те увеличиха доставките за ЕС. Те започват да заместват пазарния дял, който беше освободен от руските доставки. Заедно с това има местен добив в редица европейски страни, който може да помогне в създалата се ситуация. Има възможност и за увеличение на тръбен газ, например от Норвегия, посочи той и допълни, че всичко това е възможно, само ако "Газпром" не спре изцяло доставките на газ за Европа.

Европа се готви за такъв сценарий. "Това, което Русия говори и върши, са две различни неща. Първоначално говореше, че няма да има война. След това започна война. След това обясни, че няма да има проблеми с доставките на газ, последваха проблеми с доставките на газ." Подчерта, че не само ЕС се подготвя за такава хипотеза. Правят го и страни като Сърбия, които са близки с Русия.

 

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад