Камелия Нейкова: ЦИК не участва в никакъв заговор или активно мероприятие срещу машините

Предаване: Панорама, 03.11.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Категорично Централната избирателна комисия не участва в никакъв заговор или активно мероприятие срещу машините, както се тиражира. Това заяви в "Панорама" председателят на комисията Камелия Нейкова. Тя потвърди, че на балотажа в неделя ще има машини.

"ЦИК, както стана ясно от решението на ВАС правилно и законосъобразно не е позволила машинното гласуване на 29-и, тъй като към онзи момент нямаше решение за удостоверяване на съответствието. Освен липсата на решение, подписано от министъра на електронното управление, взехме предвид и справката от ДАНС", уточни тя.

На последните избори за парламент на 2 април решението за удостоверяване на съответствието е било подписано от тогавашния министър на електронното управление Георги Тодоров, посочи Нейкова. Тя си спомня и за един случай на по-предишни избори, в който министър е делегирал тези права на заместника си, но отново подчерта, че нещата трябва да се гледат комплексно.

ЦИК не е могла да остави настрана справката на ДАНС, защото в нея е пишело, че е имало разпореждане от страна на зам.-министъра да повтори довереното изглаждане на изходния (хеш) код, допълни Камелия Нейкова.

Председателят на ЦИК потвърди, че софтуерът, който се използва след процедурата за доверено изграждане се подписва с ключ, който се държи единствено от трима членове на комисията.

По думите й зам.-министърът Михаил Стойнов е извършил действия, които пораждат съмнения и засягат и малкото доверие в машинното гласуване.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад