Кастрева: Нашата обратна връзка е, че преобладаващата част от децата биха искали да се върнат в клас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След няколко месеца, прекарани пред компютри и таблети в онлайн учебните часове от днес със заповед на министъра на здравеопазването, учениците от по-горните класове преминават към присъствени занятия. Първи в класните стаи се връщат седмокласници, осмокласници и кандидат-абитуриентите.

Нашата обратна връзка е, че преобладаващата част от децата биха искали да се върнат в клас. За тях общуването в тяхната среда е нещо естествено и желано, каза Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София.

Тя заяви, че се надява всички директори да спазват общите здравни правила и заповедите на министъра на здравеопазването и образованието.

„Карантинираните ученици са малко над 1000. Естествено, след връщането на малките ученици – от 1 до 4 клас, бройката постепенно започна да се повишава, много плавно, но това е процес, който здравните власти наблюдават. Оттук нататък трябва да бъдем много внимателни при анализирането на данните. Решенията за връщането на учениците се взимат на база анализите и препоръките, изписани в заповед на министъра на здравеопазването“, обясни Кастрева.

Тя допълни, че от 17 000 учители до този момент са тествани над 2000. „Трябва да обърна внимание, че това е процес, тъй като започва и процесът на ваксиниране, а само в първите два дни бяха ваксинирани над 500 учители, но преди да се сложи ваксината е добре първо да има тест“.