Казусът "Гешев" - процедурата за предсрочното му освобождаване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Заседанието на ВСС продължи почти 14 часа. Адвокатите Петромир Кънчев, "Правосъдие за всеки", и Ваня Гигова коментираха в "Денят започва" дискусията.

"След като беше оттеглено първото искане за оставката на главния прокурор, процедурата продължи по второто искане, а именно - че е уронил престижа на съдебната власт, като е изразил твърдение по отношение на народните представители, че са политически боклук. По-голямата част от заседанието мина в това как се е почувствал главният прокурор, кое го е накарало да каже това, кой е дошъл да му даде едно писмо и как той е реагирал, крещял ли е или не е крещял... Това е върхът на българската магистратура, които се занимават с личните проблеми на един техен колега, именно длъжността на главния прокурор, при всичките проблеми, които съдебната система има в тоя момент", отбеляза Петромир Кънчев.

Адвокат Гигова заяви, че според нея още когато е бил номиниран за поста, Иван Гешев не е отговарял на изискванията да заеме този пост и всичко, което се случва доказва това, включително и вчерашното заседание.

"Когато си главен прокурор, трябва да ръководиш от няколко основни принципа: от принципа за върховенството на закона, което означава да го спазваш еднакво по отношение на всички и най-вече да имаш отношение към проблема за разделение на властите, като разбиран като взаимен контрол между институциите, включително досежно тяхното конституиране. Ето това нещо г-н Гешев не можа да разбере и очевидно няма да го разбере", подчерта Ваня Гигова.

Вижте повече във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад