Кибератаките в конфликта Русия - Украйна: Как да различим фалшивите новини

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Традиционно преди войната в Украйна се считаше, че руски хакерски групи, които са спонсорирани от Руската федерация са тези, които най-често правят набезите в западния свят. С цел да компрометират финансовите инструменти на европейски и американски граждани и тези пари да се вливат обратно в икономиката на Русия. Но със започването на реалните военни действия на фронта се отключи „кутията на Пандора“ и във виртуалния свят. Това каза експертът по информационна сигурност Любомир Тулев в „Денят започва“.

Тулев разказа повече за това какво представлява „Анонимас“.

„„Анонимас“ не е група, която е ясно структурирана йерархично, да се знае кой е ръководителят. Това е движение, което в хакерския свят много остро реагира на своеволията на правителствата“, изясни той.

 „Със започването на войната „Анонимас“ реагираха мигновено. Казаха, че ще се борят срещу руската пропаганда и руските военни набези. Всеки един хакер по света, който изповядва това, започва да хаква и компрометира различни руски платформи“, допълни Тулев.

По думите му всеки ден „Анонимас“ публикуват публична информация какви правителствени компоненти и сайтове са компрометирани. 

Тулев даде примери за действията на „Анонимас“.

„Един от сериозните им пробиви, след започването на войната, е в една централа за добив на газ в Северна Осетия. „Анонимас“ направиха така, че централата да добива повече газ, отколкото тя самата може да поеме. Също така видяхме компрометирани стрийминг сигнали на водещи телевизии и още много атаки“.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад