Книгата "Изобретяване на самотата" от Пол Остър

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С преводача на книгата  "Изобретяване на самотата" Иглика Василева разговаряхме за автора Пол Остър и неговото творчество в студиото на "Култура.БГ".

"Изобретяване на самотата" излиза на английски през 2007 г. и е свързана със съвсем конкретен повод, кончината на бащата на автора, затова и изобилства с автобиографични рефлексии.

"Мислех си: баща ми го няма. Ако не действам бързо, целият му живот ще изчезне заедно с него", така Пол Остър обяснява спешната нужда, която е изпитал да пише след тежката вест. Страхът, че споменът ще изчезне или че нуждата да открие спомени, които всъщност не пази в съзнанието си, го предизвикват. Друга основна нишка в книгата е осмислянето на взаимоотношенията между дете и родител. Освен тези вечни екзистенциални теми още заглавието предупреждава, че ще поведе читателите към изследване на самотата.

„Един ден има живот... и тогава изведнъж се случва смърт.“ Така започва „Изобретяване на самотата“ – книга събрала най-личните прозрения на Пол Остър върху отношенията баща – син.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад