Кога аграрният сектор ще получи парите си от украинската помощ?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С 20 дни закъснение от предварителния срок, държавата ще изплати обещаната на земеделците "украинска помощ". Тя е в размер на близо 300 милиона лева и ще обхване 50 хиляди земеделци. Парите са събрани от преструктуриране на бюджета на ДФ "Земеделие", както и съфинансиране от държавния бюджет.

"Вчера ситуацията беше доста напрегната, предвид сигналите, които получавахме, че сумите по "украинската помощ", която предвидихме в споразумението, подписано с акад.Денков, не са предвидени и няма как да бъдат изплатени и напрежението беше много високо", каза в студиото на "Денят Започва" Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"На срещата получихме уверение, че средствата са осигурени и ще бъдат изплатени със закъснение, като крайният срок е 15 май."

Със сегашния служебен министър ние работим от повече от година в ролята му на изп.директор на фонд "Земеделие". Много по-добре се работи с човек, който познава проблемите и настроенията в бранша, каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

"Ние разбираме, че тези средства държавата е предвидила за други разходи, чийто план за работа е показал, че няма да се случат. Става въпрос за преструктуриране на бюджета на ДФ "Земеделие", държавата може да реши да увеличи този бюджет. За нас по-големият проблем е, че това споразумение, подписано през м.февруари, в края на февруари има изпратена нотификация към европейската комисия, в която е посочено, че парите ги има, минава цял един месец март, минава почти целия април, а ние разбираме преди 5 дни, че няма пари. И го разбираме не от някои отговорни политически фигури, а по неведоми пътища."

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад