Кои са задържаните за шпионаж в полза на Русия - коментар

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Познавам част от обвиняемите и съм шокиран от това, че е възможно да се създаде такава мрежа и да функционира. Това коментира в студиото на "Денят започва" Йордан Божилов от Софийския форум по сигурността във връзка с разбитата шпионска мрежа у нас.

България е оперативно интересна за много държави, допълни Божилов.

Във влиятелните европейски и американски издания това е едно от водещите заглавия - разбиването на шпионска група на Русия у нас. Така че, тази тема ще стане елемент от вземането на решения, включително ще наклони везните в насока санкции и по-твърдо отношение на отделните държави към Русия. Това е тема с много ракурси, не само шпионския скандал, допълни Божилов.

България влиза като член на НАТО и ЕС в тенденцията за много по-изострена реторика и опити за натиск върху Русия и президента Путин, особено и след встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън. Това коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Така че, България ще придобива все по-голямо значение и за общата стратегия на НАТО, и за руските интереси в региона, допълни Керемедчиев.

Според него, такъв тип скандал и разработка повече от година със сигурност е с участието на партньорски държави.

Основната цел и интереси на руските служби са операциите, които се извършват на наша територия, категоричен е Керемедчиев.

Според Божилов, след подобен скандал трябва да се види какви са щетите и това е въпрос на анализ, тъй като информация от НАТО се разпространява не само в секторите на сигурността, но и в други служби и министерства.

Ако не вземем поуки от това нещо, е възможно част от информацията, която трябва да получаваме, да не стига до нас. Ние трябва да покажем, че сме надежден партньор, допълни още Божилов.

Вижте целия разговор във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад