Конкурсът за детска литература "Бисерче вълшебно"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Национална награда „Бисерче вълшебно“ е първата награда в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на децата.

За конкурса и предстоящето гласуване в "Култура.БГ" разговаряхме с главния редактор на сайта "Детски книги" и председател на Фондация за насърчаване на четенето "Детски книги" Валентина Стоева.

Право да гласуват имат единствено деца на възраст от 5 до 16 години включително.

За да се включат в гласуването, те трябва да дадат своя глас за любима книга от 11:00 часа на 11.05.2021 до 23:59 часа на 22.09.2021 г.
Номинирани заглавия:

Номинираните заглавия в Награда „Бисерче вълшебно“ 2021 са детско-юношески художествени и нехудожествени заглавия, издадени на български език в периода 01.01.2020 г. – 31.12.2020 г.

Книгите, участващи в наградата „Бисерче вълшебно“ 2021, се номинират от самите издатели/писатели. Важно условие е тези заглавия да не присъстват в задължителната учебна програма, освен ако не са поднесени чрез нов жанр. Номинираните заглавия се разпределят в:

     четири възрастови категории с художествени произведения, като самите издатели определят в коя група да попадне дадена книга:
        „Откриватели“ (5-7 г.)
        “Изследователи (8-10 г.)
        “Мечтатели” (11-13 г.) или
        „Майстори“ (14-16 г.).
    една категория с нехудожествени заглавия – “Нещотърсачи”, – подходяща за децата от 5 до 16 г.

Читателите имат възможност да подкрепят 1 (една) книга от възрастовите категории и 1 (една) книга от категория “Нещотърсачи”.

При художествените заглавия е възможен избор на книга за по-голяма възраст, но не и обратното. (Дете на 8 г. може да гласува за 1 книга, независимо дали е от категория “Изследователи” (8-10 г.), “Мечтатели” (11-13 г.) или “Майстори” (14-16 г.), но не може да подкрепи заглавие от категория “Откриватели” (5-7 г.).)

В обобщение: децата от 5 до 16 г. имат правото да подкрепят книги по схемата 1+1: 1 глас за художествено и 1 глас за нехудожествен издание.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад