Костадин Костадинов: Вотът на недоверие към служебния кабинет е внесен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Костадин Костадинов: Вотът на недоверие към служебния кабинет е внесен

Вотът на недоверие към служебния кабинет е внесен днес, потвърди в студиото на "Още от деня" лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

"Не съм сигурен дали ще има вот на недоверие, защото това зависи от волята на мнозинството, включително от хората, които представляват ПП-ДБ, защото те могат да потъпчат Конституцията както си искат", заяви той.

Според него с последните конституционни поправки изцяло е променен статута на служебното правителство спрямо 1992 година, когато е имало търкувателно решение на Конституционния съд, че не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет:

"На практика има нова ситуация. Служебното правителство като институт през 1992-ра и служебното правителство като институт през 2024 година са две съвсем различни институции. Преди служебното правителство се избира и назначава от президента, сега само се назначала. В момента президентът играе ролята на високоплатен нотариус."

Костадинов подчерта, че "това служебно правителство в момента на практика е не контролирано от никого и още по-важно - не носещо отговорност".

"Вотът е заради това, че служебното правителство трябва да е равноотдалечено от всички политически сили. Това е аксиома, затова е служебно правителство, защото идеята е да не е ангажирано с нито една политическа сила, за да може всички политически сили да са уверени в неговата безпристрастност при провеждането на избори. Само че видях как седмица след назначаването на този кабинет, с една много остра реакция на Бойко Борисов, който е председател на ГЕРБ, министър-председателят реши да смени външния министър", обясни лидерът на "Възраждане".

Той беше категоричен, че служебният кабинет не може да проведе свободни и честни избори - не му вярват хората в парламента, не му вярват и българските граждани.

Ако ПП-ДБ подкрепят вота на недоверие, "Възраждане" ще ги покрепи при искането на оставката на Росен Желязков, съобщи Костадинов и допълни:

"Трябва да сме принципни - като искат да сваляме ГЕРБ, нека ги свалим изцяло."

Какво още каза лидерът на "Възраждане" вижте във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад