Костната система - какво знаем за нея

Предаване: 100% будни, 09.11.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Костната система е част от опорно-двигателния апарат на човека и други гръбначни животни. Костите не функционират отделно, а са свързани и образуват стави. Колянната става е най-голямата в целия скелет. Ставите са покрити с гладък пласт, наречен хрущял, който е обвит с тънка мембрана с течност. Тя намалява триенето на костите по време на движение. Освен със стави, костите са свързани помежду си и със здрави и еластични връзки. Това са сухожилията. Науката, която се занимава с изучаването на костите, се нарича остеология. При раждане скелетът се състои от около 300 кости. До достигане на зрелостта, някои от тях са се обединили и общият им брой вече е 206. Костите растат непрестанно до средата на 20-те години. Костната плътност на скелета достига своя максимум около 30-годишна възраст.

Сред основните причини за здравословните проблеми, свързани с костната система, са заседналият начин на живот и нездравословното хранене. Остеопорозата е скелетно заболяване, характеризиращо се с ниска плътност и цялостно влошаване на костната тъкан. Това усложнение засяга най-вече жените, а причината най-често е менопаузата. В България всяка трета жена е с намалена костна плътност, а всяка пета – с остеопороза.

Основен източник на организма за поддържането на здрави кости е калцият. За неговото усвояване важна роля играе витамин Де. Какво представлява костната система и кои са най-големите проблеми, които възникват при нея? Разказва Явор Денчев.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад