Кралят на смеха

Свободата да се изразяваш срещу привилегията да си богат и известен...

Държава: Италия, Испания
Година: 2021
Времетраене: 150 минути
Кралят на смеха
За продукцията

Биографична драма

Режисьор: Марио Мартоне

В ролите: Тони Сервило, Мария Национале, Кристиана дел Анна, Антония Трупо и др.

ФИЛМЪТ И ИСТОРИЯТА

"Кралят на смеха" e биографична драма за творчеството и съдбата на Едуардо Скарпета (1853 - 1925) - прочут комедиен драматург и актьор от Неапол, който умеел да осмива пороците в обществото така, че предизвикал утвърдения талант на друг автор - Габриеле Д'Анунцио от противоположния бряг на "Ботуша" в Пескара.

Габриеле Д'Анунцио е генерал, политик и... писател, с най-дългата биография, сътворена от масоните.

Едуардо Скарпета е бохем и комик в пъстро общество от съпруга, любовници, деца, гости и псевдопоклонници. Най-верният му спътник обаче е опасното чувство за хумор, различно от познатите дотогава улични представления.

Предизвиканият от Д'Анунцио съдебен процес засегнал цялото творчество на Скарпета, правото му изобщо да се изразява и личното му благосъстояние.


Сатиричният герой, който Скарпета създава е Феличе Шошамока, което трябва да означава "веселият устатко", а знаковата творба е "Бедност и знатност" от 1888. Пиесата е екранизирана във филм през 1954, с участието на италианския комедиен актьор Тото и с младата София Лорен. Спектакълът се играе и днес.

"Кралят на смеха" започва именно с "Бедност и знатност", а последвалият след четири години процес се смята за първия съдебен спор за авторски права, въпреки че творческите дуели са доста по-стари в продължаващата от векове "Комедия дел арте" - в Италия, Испания, Франция и навред, и нататък...

Талантливият сатирик Скарпета е застрашен в съда, делото се разпростира, но едва ли ще го съсипе, защото интелектът надделява - драматургът обръща целия съдебен процес в театрален спектакъл и така създава още едно свое голямо произведение.

Оригиналното заглавие на филма - "Тук се смея аз" (Qui rido io) - е надпис, който бил поставен на входната врата на вилата на Скарпета в Сантарела, Неапол (Кралството на двете Сицилии).

В ролята на сина Винченцо Скарпета е младият актьор Едуардо Скарпета, потомък на главния герой.

Голямата заслуга на екрана се пада на епохалния Тони Сервило - наблюдателен и критичен, понякога циничен, понякога любезен, наясно с реалността в "ТЕ" и откровено бунтар - не само в "Изповедите" и във "Великата красота", но и като "Кралят на смеха".

Златна Романова

"ИЗПОВЕДИТЕ"

"ТЕ"

"ВЕЛИКАТА КРАСОТА"

Eduardo Scarpetta

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ
Награда "Златна лента" за костюми и Награда "Пазинети" за главна роля на Тони Сервило от Филмовия фестивал във Венеция (2021)
Награди за сценарий и режисьор на Марио Мартоне от Италианския национален синдикат на филмовите журналисти (2022)
Номинации "Давид" за филм, режисьор и сценарий на Марио Мартоне и главни роли на Тони Сервило и Мария Национале от Италианските филмови награди "Давид ди Донатело" (2022)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад